Затворена свастика - медальон

 снимка - 2
Код на продукта: 1269
22,88лв

Материал: сребро 925
Тегло: ок. 2,5 гр.
Диаметър: 17 мм.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Древните Българи освен познатата свастика също и нейния „затворен вариант” при който тя придобива форма на четири гонещи се квадрата. За това говорят изображенията и от различни графити, от Мурфатлар, Плиска, Преслав.
Известни са многобройните находки в днешните български земи от Енеолита, ранната Новокаменна епоха (6000 - 4000 г.пр.Хр.) - в Караново, Градешница, Сапарева баня...
Стилизирани и нестилизирани свастики има по целия свят. Свастики има и в нашите църкви и икони още от съвсем ранното им начало.
Свастиката е най-древния арийски символ. Названието идва от санскритското su asti – пожелание за успех. Разпространена е във всички краища на света, което показва палеолитните му корени.
Открива се при Северноамериканските индианции, маите, сред находки от Триполската археологическа култура и Мохенджо Даро, Месопотамия, Карасукската култура (Сибир, Синцзян, Северен Китай), Древен Китай, Тибет, Древен Египет. Свастиката е широко използвана и в римското изкуство. Тя символизира Слънчевия кръговрат, а четирите й лъча отговарят на четирите точки на еклиптиката: зимно и лятно слънцестоне, пролетно и есенно равноденствие, и се явява соларен символ.