СБФ - Съюз на Българите фашисти - За храброст

Код на продукта: 1_91_773
0,00лв

Стара колекционерска значка - умалено копие на ордена "За храброст". Значката е емблема и на Съюза на запасните офицери (СЗО).
Размер: 16 х 18 мм
В наличност: НЯМА
Може да купите след предварителна заявкa.
Колекционерска значка - умалено копие на ордена "За храброст". Значката е емблема и на Съюза на бойците от фронта (СБФ), по-късно преименуван на Съюз на Българите фашисти .
Размер: 16 х 18 мм
–––––––––––––––
МАЛКО ИСТОРИЯ:
Съюзът на Българите фашисти (до 1928 г. – Съюз на Българите) е крайнодясна фашистка обществена организация в България след 1926 година.
Основана е на 14 декември 1926 г. от Крум Митаков като продължител на по-ранния Съюз на бойците от фонта. Организацията съчетава национализъм и отхвърляне на парламентарната демокрация и стопанския либерализъм с антикомунизъм, антимасонство и ксенофобия.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
„За храброст“ е даван за военни заслуги в Царство България и Република България. Той е най-почитаният Български орден, вторият по старшинство в Царство България и четвърти по старшинство в Република България. Съществува от 1880 г. до настоящия момент, с прекъсване от 1946 до 2003 г.
Орденът е учреден с указ на княз Александър Батенберг на 1 януари 1880 г. Той е първият Български орден, като за модел при създаването му е ползван орденът „За военна заслуга“, съществувал до 1866 г. във великото херцогство Хесен. Носителите на този орден се наричат кавалери.
Важно е да се спомене, че орденът е създаден в нарушение на решенията на Берлинския конгрес, съгласно които България няма правото на висши държавни отличия - символ на национална независимост.
Първото награждаване с ордена „За храброст“ се състои на 17 април 1880 г., когато са наградени 33-ма участника в Руско-турската война (1877-1878).
В периода 1937—1940 г. знака на ордена „За храброст“ IV степен, 1-ви клас се използва като опознавателен символ за ВВС на България, аналогично на „Железният кръст“ - използван като емблема на германските ВВС през Първата световна война.