Панайот Волов - портрет

Код на продукта: 1_105_675
4,88лв

Портрет на Панайот Волов - един от инициаторите, учредителите и главните дейци на Гюргевския революционен комитет и на Априлското въстание (1876).
Отпечатан на качествена фотохартия и поставен в стилна рамка, портрета е подходящ за всеки дом и работно място.
КРАТКА БИОГРАФИЯ:
Панайот Волов е роден през 1850 или 1851 г. в град Шумен.
Председател на Шуменския частен революционен комитет и като такъв през м. август 1874 г. участва в общото събрание на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ.
Участва в подготовката на Старозагорското въстание през м. септември 1875 г. Определен за апостол и действа в Ловешко и Троянско. След неуспеха на въстанието е един от учредителите и главни дейци на Гюргевския революционен комитет. Определен е за главен апостол на Четвърти Пловдивски революционен окръг с помощник Георги Бенковски. В резултат на организаторската им работа са създадени десетки частни революционни комитети.
При избухване на въстанието е в Панагюрище и заедно с другите апостоли вдига населението на бунт. Формира чета, с която обикаля района на Копривщица, Карлово, Клисура и др.
След разгрома на въстанието се отправя към Румъния заедно с Георги Икономов и Ст. Ангелов. След предателство при опит да преплува в р. Янтра край гр. Бяла, Русенско се удавя.