Охрид е наш!

Код на продукта: 1419
18,88лв

Изображението са генерал-лейтенант Никола Михов и генерал-полковник Георг Линдеман в Охрид.
Репродукция на картина на известния художник Никола Кожухаров
Размер: по желание
Рамкиран, подходящ за всеки дом и работно място.
––––––––––––––
МАЛКО ИСТОРИЯ:
– Никола Михайлов Михов е Български офицер (генерал-лейтенант) от артилерията.
Той е военен министър във второто правителство на Богдан Филов (1942 – 1943), а след смъртта на цар Борис III влиза в Регентския съвет на малолетния Симеон II. Екзекутиран е от комунистите с присъда на т. нар. "Народен съд", на 1 февруари 1945 г..
Разстрелян и заровен в общ гроб на Централните софийски гробища.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0_%D0%9...
******
– Георг Линдеман е немски офицер от кавалерията и полеви командир, служил в немските сухопътни сили по време на Първата и Втората световна война.
Георг Линдеман е роден на 8 март 1884 г., в град Остербург, провинция Саксония.
Присъединява се към пруския офицерски корпус и служи в Първата световна война – и на Източния, и на Западния фронт.
След войната се записва в доброволческия корпус на Паул фон Летов и по време на вълненията от 1919 г., помага за смазването на комунистическия работнически съвет в Хамбург. През 1930 г., Линдеман служи като командир на 13-и кавалерийски полк.
С издигането на НСДАП, Линдеман е повишен в командир на Военното училище в Хановер. Заема този пост до 1936 г. После е повишен в генерал-лейтенант и му е поверено командването на 36-а пехотна дивизия. По време на Полската кампания, дивизията участва в защитата на Саарската област, а после в нападението над Франция. Към края на кампанията на запад, Линдеман е повишен в генерал от кавалерията и му е дадено командването на армейски корпус „Л“. През юни 1941 г., с началото на операция Барбароса, корпусът на Линдеман е включен в група армии „Север“. Линдеман командва корпуса по време на напредването на групата армии към Ленинград. По време на операцията за овладяването на Смоленск, неговата част бързо е прехвърлена към група армии „Център“, а после е върната обратно.
На 16 януари 1942 г., Линдеман поема командването на 18-а армия, част от група армии „Север“. По-късно, през лятото на 1942 г., е повишен в генерал-полковник.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3_%D0%9B%D0%B...