Клисура 1876 - значка #1

Код на продукта: 1175
2,18лв

Колекционерска значка за увековечаване подвигът на въстаниците в Клисура през Априлското въстание от 1876 година.
Материал: алуминий
Размер: 1,5 х 2,1 см
В наличност: 1 брой
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Клисура е един от най-значимите в исторически аспект градове за България. Градът се свързва преди всичко с Априлското въстание от 1876 година, където изиграва водеща роля.
Роденият в Клисура революционер Никола Караджов лично донася в града „кървавото писмо“ на Тодор Каблешков, което обявява началото на Априлското въстание.
Клисурската местност Зли дол е своеобразен паметник на културата, запазил спомените за едно от най-страшните сражения на Априлското въстание, което градът губи в неравен бой срещу турските поробители, след което градът бива изцяло опожарен. На 26 април многоброен башибозук, събран от Стремската долина и Казанлъшко, воден от карловския феодал Тосун бей, обхваща в клещи Клисура. По-малобройните Българи не удържат атаките на турците. Над 200 от селяните, които не успяват да избягат, са зверски изклани. Жертвите са предимно жени, деца и старци. Клисурци отстъпват махала по махала. В боевете загиват много въстаници, а останалите живи заедно с населението се оттеглят в Копривщица. Панайот Волов идва на помощ с отряд копривщенци. Той събира отстъпващи клисурски бойци и атакува турската орда в тил. Но проливният дъжд мокри барута на въстаниците и техните пушки не могат да стрелят. Панайот Волов е принуден да отстъпи в Копривщица.