Български народен съюз "Кубрат" - значка

 снимка - 2
Код на продукта: 1277
0,00лв

СТАРА И РЯДКА колекционерска значка на Български Народен Съюз "Кубрат".
Диаметър: 1,2 см
Материал: месинг и емайл
Окачване: на игла
В наличност: НЯМА
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
МАЛКО ИСТОРИЯ:
Български Народен Съюз „Кубрат” (БНСК) - родолюбива, антипартийна, военна организация на офицерите били се във войните за обединение на България и Българските студенти.
БНСК е особена елитарна организация възникнала като военна впоследствие включва и студенти. Организацията е националистическа, макар и не точно политическа. По своята идеологическа същност Съюза е антипартиен, авторитарен и антикомунистически.
БНСК е образуван в 1922 г.(официално от 1923). Основатели на организацията са генерал Владимир Вазов (героят Дойранската епопея), генерал Георги Тодоров, и генерал Борис Сирманов. В нея участват и членове на всички “Партии на реда”. Допуска се членство и на лица от неБългарски произход защитаващи Българската национална кауза.
Активно участва в потушаването на комунистическият метеж в септември 1923 г. Съюз „Кубрат” е един от основателите на учредения на 28 март 1930 г. в София „Фронт против комунизма” в който членуват и Съюза на Запасните Офицери, Съюза на Запасните Подофицери, Съюз „Сливница”, Дружество „Юнак” и Съюз “Българска Родна Защита”. Организацията е елитарна и нe става масова. БНСК „Кубрат” е първата националистическа организация сформирана след войната, нейното значение и принос за Българския национализъм са безспорно високи.