Български национален фронт - значка

Код на продукта: 1179
14,88лв

Размер: 1,7 х 1,9 см
Материал: алуминий
В наличност: 2 броя
Окачване: на пин
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Българският национален фронт (БНФ), е политическа организация на Български емигранти-антикомунисти, създадена в средата на XX век.

Тя се обявява за премахване на комунистическия режим в България и за възстановяване на Търновската конституция.
Организацията е основана през декември 1948 година край Мюнхен като обединение на няколко съществуващи преди това националистически емигрантски групи, най-голяма сред които е базираният в Залцбург Български противоболшевишки съюз на Иван Дочев.

През следващите години са създадени клонове на БНФ в други западноевропейски страни, а през 1950 година е избрано централно ръководство, начело с Христо Статев. През 1959 година БНФ се разделя на 2 крила, ръководени съответно от Иван Дочев и Христо Статев.

ХРИСТО СТАТЕВ
Христо Статев Попов е Български политик от Демократическия сговор.

Роден е в Русе на 27 ноември 1887 г. През 1908 г. завършва гимназия в Русе. Редактор е в органа на Народната партия вестник „Реч“. В 1913 година става политически редактор на вестник „Воля“, орган на Народнолибералната партия.
През 1913 г. завършва право в Софийския университет. Участва в Балканската и Първата световна война. От 1914 е член на Централното бюро на Народнолибералната партия, а през 1923 г. преминава към Демократическия сговор. В периода 1923-1944 г. е народен представител в XXI, XXII, XXIII и XXV обикновени народни събрания.
През 1931 г. създава списание „Нова мисъл“ с националсоциалистически уклон.
Министър е на земеделието за около един месец през 1931 г. Статев е член на Националния комитет на Българската национална спортна федерация и на Централното управление на Съюза на запасните офицери (СЗО).
През 1944 г. емигрира във Виена, където става част от Българско национално правителство в изгнание на Александър Цанков като министър на просветата и пропагандата. През 1950 година оглавява емигрантската организация Български национален фронт.

Осъден задочно на смърт от Народния съд, а през 1996 година е реабилитиран от Върховния съд с решение № 172.