Български лъв - тениска

Код на продукта: 1196
18,88лв

Тениска с лъв и Българския трикольор.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
МАЛКО ИСТОРИЯ:
Едно от най-предпочитаните животни в хералдиката е лъвът. Той олицетворява сила и мъжество. Лъвът се среща толкова често в гербовете, че за различните му пози са измислени специални названия. Различава се и по цвят.

Обичайната хералдическа поза на лъва е в профил, като се виждат едното око и ухо. В гербовете лъвът стои на задни лапи; от устата излиза кървав език, опашката е издигната нагоре и краят ѝ е опрян в гърба. В гербовете лъвът обикновено е един; но могат да са и два; ако са повече на брой.

По други признаци на лъва се дават следните определения: въоръжен, ако ноктите не са с цвета, с който е боядисано тялото или изплезеният език е кървав; коронован, ако на главата има корона, обикновено назъбена; смирен, ако е без зъби, без нокти и изплезен език; безопашен или с драконова опашка, ако долната част на тялото на лъва завършва с опашка на дракон.

Раждащ се е лъв, на който се вижда само горната половина на тялото; но когато в горната част на щита се виждат главата му, раменете, краищата на предните лапи и опашката, тогава лъвът е прохождащ.

Лъвът е тотем и в родовия герб на рода Рюрикови.

Стилизирани изображения на лъв има още в Първото Българско царство. Лъвът като символ на власт, сила и храброст е засвидетелстван още през 13 век, открит в западноевропейски гербовници – като най-стария герб на на „краля“ на България от гербовника на Лорд Маршал, датиращ от 1295 г.