130 години от Освобождението на България

Код на продукта: 1_109_338
89,88лв

Монета "130 години от Освобождението на България", емитирана от БНБ на 21 февруари 2008 г.
Метал: сребро, проба 925/1000
Качество: висше, мат-гланц
Тегло: 23,33 гр.
Диаметър: 38,61 мм
Номинал: 10 лева
Тираж: 10000
Производител: “Глобал Коинс енд Медалс” ООД
В наличност: 1 брой
На 12 /24 април (нов стил) 1877 г. в Кишинев е издаден Манифест на император Александър II, с който е обявена война от Русия на Османската империя. Бойните действия освен на Балканите се водят и в Кавказ. Руската армия се командва лично от императора, като в хода на бойните действия по личното настояване и молба на баща си участие взима и престолонаследника Александър III.
След множество битки в Кавказ и на Балканите, след подписването на Сан Стефанският мирен договор е възстановена Българската държава. Същата година Берлинският договор разпокъсва Българското землище на 5 части.
Новосъздаденото Княжество България, е обявено за автономна държава, но васална от Османската империя, със свое народно правителство и войска. Източна Румелия получава статут на област в рамките на Империята, ползваща се с широка автономия, включително собствен парламент, правителство и въоръжени сили. Под робство остават Беломорска Тракия и Македония. Северна Добруджа е присъединена към Румъния, а територии от Западна България към сърбия.